Varkensvlees wroetvarken

Varkensvlees wroetvarken

U mag van uw slager altijd iets meer verwachten. Hieronder beschrijven wij de kenmerken van het Wroetvarken.

Uniek Ras. 
Het Wroetvarken is een uniek ras. 99% van alle varkens behoren niet tot dit ras. Onze varkens worden geselecteerd op moedereigenschappen, robuustheid, vitaliteit en vriendelijkheid. Dit bevordert de kwaliteit van het vlees. Het vlees is beter dooradert (intramusculair vet), fijner van structuur, malser en bevat minder vocht.

De Wroetstal.  
De stallen voor Wroetvarkens worden volgens de door ons gestelde normen en eisen gebouwd. Elke stal, ongeacht waar deze staat, ziet er daardoor hetzelfde uit. Door de vele ramen op zichthoogte komt er veel daglicht naar binnen. Hierdoor ontstaat een natuurlijk dag- en nachtritme.

Hele dag wroeten, spelen en rusten.  
De Wroetstal heeft dichte vloeren met een dikke laag strooisel. Dit geeft een comfortabel ligbed waar de varkens op kunnen rusten, spelen en natuurlijk kunnen wroeten. Dit doen ze het liefst, want dat is hun natuurlijk gedrag. Hier komt ook de naam “Het Wroetvarken” vandaan.

Leefruimte.  
In een wroetstal leven groepen van 20 tot 32 varkens bij elkaar. Hierdoor ontstaat er meer leefruimte voor de varkens. Ze krijgen meer beweging, worden actiever en daardoor ontwikkelen ze goed en gezond spierweefsel. Dit is weer terug te vinden in het vlees.

Non-GMO voer.  
Al onze varkens hebben de hele dag beschikking over vers drinkwater en non-GMO voer. De samenstelling van het gehele voer is vrij van genetische modificatie. De juiste voeding proeft u terug in het vlees.

Milieu/leefomgeving.  
Het streven is om de vaste mest (mengsel van mest + strooisel) op het eigen bedrijf of in de buurt bij akkerbouwers uit te rijden. De vaste mest is beter voor het milieu en heeft positieve invloed op het bodemleven. Dit bevordert ook weer de plantengroei en toename van insecten, bijen en vlinders in de buurt van de landerijen.

Beter Leven. Het Wroetvarken voldoet aan het Beter Leven keurmerk (1 ster) van de Dierenbescherming. Wij gaan met onze eisen en normen binnen onze keten zelfs verder dan de eisen van het Beter Leven 
keurmerk.

Livar varkensvlees

Livar varkensvlees

Sinds het Livarvarken in 1999 door vijf Limburgse varkensboeren is gefokt heeft het varken altijd in het teken gestaan van een onderscheidende smaak en vleeskwaliteit en een vorm van dierhouderij die rekening houdt met het natuurlijke gedrag en leefomgeving van het varken dat zich uit in maximaal dierenwelzijn.

De combinatie van granen, bijzondere rassen en het scharrelen in een weelde van ruimte maakt Livarvlees tot een uniek product. De varkens van Livar doen zeer zeker niet onder voor de beste scharrelvarkens uit Spanje of Italie. Livarvlees is ambachtelijk, eerlijk en lekker. Het Livar varkensvlees heeft 3 beter leven sterren van de dierenbescherming gekregen.

Dierenwelzijn

Het welzijn van de dieren is voor Livar heel belangrijk. Niet alleen omdat dat goed is voor het dier maar ook omdat dit de vleeskwaliteit ten goede komt. Een varken dat haar hele leven in alle rust en ruimte heeft kunnen rondscharrelen heeft nauwelijks stress ervaren. 

Daarom kunnen alle Livarvarkens rondscharrelen in een uitloop naar buiten. Binnen hebben de varkens onbeperkt voer en drinkwater tot hun beschikking en hebben ze een groot bed van stro. De varkens mogen zelf weten of ze buiten of binnen willen liggen.

Als Livar zijn we voortdurend bezig met innovatie van onze boerderijen om het de varkens nog beter naar hun zin te  maken. Op de kloosterboerderij van Abdij Lilbosch wordt geëxperimenteerd door de varkens in een grote wei te laten lopen. Zonder stal dus. Ook in deze wei hebben de varkens onbeperkt voer en drinkwater tot hun beschikking. In de wei staat overigens wel een grote hut waar ze kunnen schuilen bij slecht weer.

Het varken groeit op onder omstandigheden die bij veel biologische bedrijven gelden echter, omdat Livar er voor kiest het voer lokaal te betrekken - niet biologisch maar wel CO-2 verantwoord- in plaats van het -biologische- voer in te laten vliegen vanuit Zuid-Amerika, mogen zij het stempel biologisch niet voeren.

Organisch is dan een veel gebruikte term maar die voeren we niet omdat het geen biologische draagkracht heeft.

Groeneveld, Keurslager

Luifelbaan 26
2242KV Wassenaar
0705112481
0705112743

Openingstijden

maandag 10:00 - 18:00
dinsdag 09:00 - 18:00
woensdag 09:00 - 18:00
donderdag 09:00 - 18:00
vrijdag 09:00 - 18:00
zaterdag 08:00 - 17:00
zondag 12:00 - 16:30